Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Ryo.Yashimura on Tue Oct 13, 2009 1:27 pm

GPS

Sistem Kedudukan Sejagat atau Sistem Penentududukan Sejagat (bahasa Inggeris: Global Positioning System, GPS) merujuk kepada sistem yang menentukan kedudukan seseorang melalui rujukan silang dengan satelit yang mengelilingi Bumi. Ia merupakan satu-satunya sistem pandu arah satelit yang berfungsi hari ini. Sekumpulan antara 24 dan 32 satelit memancarkan isyarat masa jitu menggunakan radio kepada penerima GPS, yang membolehkan kedudukannya (longitud, latitud dan altitud) dikenal pasti dalam apa jua cuaca, siang dan malam di mana-mana di Bumi.

Sejak mula beroperasi pada 1993, GPS telah menjadi kemudahan sejagat yang penting, amat diperlukan untuk pandu arah moden di darat, laut dan udara di serata dunia, selain menjadi alat penting dalam pembuatan peta dan pengukuran tanah. GPS juga memberikan rujukan masa jitu, seperti yang diperlukan dalam telekomunikasi dan sesetengah kajian saintifik, termasuklah kajian mengenai gempa bumi.

Pada mulanya GPS direka untuk tujuan ketenteraan oleh Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat bagi mengendali sistem pensasaran peluru berpandu semasa Perang Dingin, tetapi kini ia telah digunakan bagi kegunaan awam. Nama rasminya ialah NAVSTAR GPS dan ia dikawal selia dari Kem Tentera Udara Schriever di Colorado. Kos penyelenggaraan sistem ini ialah US$400 juta setahun.

GPS mula diaktifkan untuk umum pada 17 Julai 1995. Mulai Ogos 2000, Sistem Penambahan Luas-Kawasan (WAAS) meningkat ketepatan isyarat GPS sehingga 2 untuk penerima GPS yang sesuai. Dengan menggunakan teknik tertentu seperti Pembezaan GPS (DGPS), kejituan GPS boleh mencapai 1 cm untuk jarak dekat.

Kegunaan

Ketenteraan: GPS membolehkan peluru berpandu menepati sasaran, dan juga memperbaiki pemerintahan dan pengawalan tentera melalui kesedaran lokasi yang bertambah. Penerima GPS awam mempunyai had secepat mana maklumat mengenai kelajuan dan altitud sesuatu koordinat dikemaskini bagi mengelakkan pihak lain menggunakannya untuk tujuan penyasaran peluru berpandu.

Pengukuran: Peninjau dan pengukur tanah menggunakan alat GPS yang lebih mahal dan tepat untuk mencari sempadan, struktur dan penanda tinjauan, dan untuk pembinaan jalan.
GPS dalam kapal terbang: Kebanyakan sistem penerbangan membenarkan kegunaan alat GPS biasa dalam penerbangan, kecuali ketika mendarat dan berlepas, sama seperti alat elektronik lain. Larangan menggunakan GPS biasanya disebabkan oleh isu keselamatan, iaitu tidak mahu penumpang memetakan jalan penerbangan. Sebaliknya, sesetengah penerbangan pula menyepadukan GPS ke dalam sistem hiburan penerbangan.


Jam atom pada satelit diset pada "masa GPS", iaitu bilangan saat sejak 00:00:00 UTC, 6 Januari 1980. Hari ini, masa GPS adalah cepat 14 saat berbanding UTC, disebabkan ia tidak mempunyai saat lompat. Jadi setiap penerima akan menambahkan pengimbang masa (yang turut dipancarkan secara berkala) untuk menunjukkan waktu UTC atau waktu tempatan dengan



Frekuensi
Terdapat beberapa frekuensi dalam spektrum elektromagnet GPS:

L1 (1575.42 MHz):
Membawa kod kasar-pemerolehan (coarse-acquisition) (C/A) yang boleh digunakan umum serta kod ketepatan (precision) P(Y) rahsia.
L2 (1227.60 MHz):
Biasanya cuma membawa kod P(Y). Kunci penyulitan kod ini dikawal ketat oleh kerajaan AS dan biasanya hanya diberikan kepada tentera. Kunci ini ditukar setiap hari. Bagaimanapun, beberapa pembuat penerima GPS atasan memajukan teknik menggunakan isyarat ini walaupun tanpa kunci (cara yang berbelit-belit) untuk menambahkan kejituan dan mengurangkan ralat lambatan ionosfera. Akibatnya, satelit IIR-M moden kini turut memancarkan isyarat awam yang disisipkan kepada isyarat ketenteraan pada L1 dan L2.
L3 (1381.05 MHz):
Membawa isyarat untuk fungsi lain GPS iaitu mengesan pelancaran peluru berpandu/roket (tambahan kepada satelit ketenteraan) dan letupan nuklear.
L4 (1841.40 MHz):
Dalam kajian untuk pembetulan ionosfera tambahan.
L5 (1176.45 MHz):
Dicadangkan untuk isyarat keselamatan jiwa (SoL). Frekuensi ini terletak dalam julat yang dilindungi antarabangsa untuk pandu arah penerbangan, menjanjikan tiada atau sedikit sahaja gangguan dalam semua keadaan. Satelit Blok IIF yang boleh menyediakan isyarat ini dijadualkan dilancarkan pada 2009.

GPS dan kerelatifan
Jam pada satelit dipengaruhi oleh kerelatifan khas dan am, yang menyebabkan mereka menjadi lebih laju sedikit daripada jam di permukaan Bumi. Perbezaannnya adalah sekitar 38 mikrosaat setiap hari. Sebagai penyelesaian, piawai frekuensi di atas satelit diperlahankan sedikit daripada yang sepatutnya di Bumi, iaitu pada 10.22999999543 MHz berbanding 10.23 MHz.[2] Pengimbangan ini merupakan tunjuk cara praktikal teori kerelatifan dalam sistem dunia-sebenar; ia berfungsi betul-betul seperti yang diramalkan dalam teori, tertakhluk kepada kejituan ukuran.

Pengesanan GPS
Sistem pengesan GPS menggunakan GPS untuk menentukan kedudukan kenderaan, orang atau binatang peliharaan dan merekod kedudukan tersebut secara berkala untuk mendapatkan fail jejakan atau log aktiviti. Data yang dirakam boleh disimpan dalam unit pengesan tersebut, atau dihantar ke lokasi utama, atau komputer berinternet, mnggunakan modem selular, radio 2-hala, atau satelit. Ini membolehkan data dilaporkan dalam masa sebenar, menggunakan sama ada alat berasaskan pelayar web atau perisian khusus.



Last edited by MSC.YASHIMURA on Tue Oct 13, 2009 2:02 pm; edited 1 time in total

_________________
Thinks... change is never easy. You fight to hold on. You fight to let go. But sometimes in the winds of change, we find our true direction...

Ryo.Yashimura

Quote : says believes in 3 rules to live by: 1. make the rules... 2. play by the rules... and 3. RULE THE GAME...
Number of posts : 8028
Age : 34
Location : USJ 9 Subang Jaya
Machine : Kawasaki Versys 650 sudahhh~~~

Registration date : 07/09/2008

View user profile http://msc-yashimura.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by hatosmangos on Tue Oct 13, 2009 1:46 pm

... sudah dikatalogkan ke dalam Perpustakaan MSC

_________________

Lawati Pusat Sumber Informasi MSC >> SHORT-CUT--Perpustakaan MSC

Namun bagaimana hebat sekalipun perancangan manusia, Allah adalah sebaik-baik Perancang.

hatosmangos

Quote : usia semakin meningkat, umur semakin pendek.
Number of posts : 4184
Age : 45
Location : Kinrara, Puchong
Machine : Modenas Elegan Knight Rider 2008
[Mean Machine]


Registration date : 07/09/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by hatosmangos on Tue Oct 13, 2009 1:48 pm

: canteekk bro yash... kasi update lagi... taruk gambar2 ke.. brand2 ker.. harga2 ke... cayalah...

hatosmangos

Quote : usia semakin meningkat, umur semakin pendek.
Number of posts : 4184
Age : 45
Location : Kinrara, Puchong
Machine : Modenas Elegan Knight Rider 2008
[Mean Machine]


Registration date : 07/09/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Administrator on Tue Oct 13, 2009 1:59 pm

apa lagi hatos... knight rider gps tu.. takkan tak berkenan kot.. ho ho ho.. kasi taruk sama itu elegan knight rider... xD

_________________
Selamat Datang Ke Kelab Skuter Malaysia..

Administrator

Number of posts : 852
Registration date : 07/09/2008

View user profile http://my-scooterclub2008.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Ryo.Yashimura on Tue Oct 13, 2009 2:05 pm

ho ho ho...... Smile

_________________
Thinks... change is never easy. You fight to hold on. You fight to let go. But sometimes in the winds of change, we find our true direction...

Ryo.Yashimura

Quote : says believes in 3 rules to live by: 1. make the rules... 2. play by the rules... and 3. RULE THE GAME...
Number of posts : 8028
Age : 34
Location : USJ 9 Subang Jaya
Machine : Kawasaki Versys 650 sudahhh~~~

Registration date : 07/09/2008

View user profile http://msc-yashimura.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by kubuntu on Tue Oct 13, 2009 3:29 pm

hehehehe....

Upload ler reganyer skali....heheheh

_________________
"Truly Great Friend are Hard to Find;Difficult to Leave;Impossible to Forget"
"You'll Never Walk Alone"



kubuntu

Quote : You'll Never Walk Alone
Number of posts : 4420
Age : 37
Location : Kinrara Puchong
Machine : Emm Bee Que Empat Puluh
Registration date : 08/09/2008

View user profile http://myscooterclub.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Ryo.Yashimura on Tue Oct 13, 2009 3:37 pm

setakat ini yg aku dah jumpa paling murah dlm RM 470 (2gb SD card).. sample dia gambar yg mula2 skali tu...

yg knight rider tu... MIO/NAVMAN dr USA = RM590

**harga ni aku bgtaw jer.. bukan berniat untuk berjual beli disini.. setakat nak mempromosi tu bleh la kot.. jhahaha

_________________
Thinks... change is never easy. You fight to hold on. You fight to let go. But sometimes in the winds of change, we find our true direction...

Ryo.Yashimura

Quote : says believes in 3 rules to live by: 1. make the rules... 2. play by the rules... and 3. RULE THE GAME...
Number of posts : 8028
Age : 34
Location : USJ 9 Subang Jaya
Machine : Kawasaki Versys 650 sudahhh~~~

Registration date : 07/09/2008

View user profile http://msc-yashimura.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by hatosmangos on Tue Oct 13, 2009 4:09 pm

: kat mana nak beli ni yash? kat kedai ko ada tak yg knight rider tu... ?

_________________

Lawati Pusat Sumber Informasi MSC >> SHORT-CUT--Perpustakaan MSC

Namun bagaimana hebat sekalipun perancangan manusia, Allah adalah sebaik-baik Perancang.

hatosmangos

Quote : usia semakin meningkat, umur semakin pendek.
Number of posts : 4184
Age : 45
Location : Kinrara, Puchong
Machine : Modenas Elegan Knight Rider 2008
[Mean Machine]


Registration date : 07/09/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Guest on Tue Oct 13, 2009 5:07 pm

baguih benda nih......nak poi mana2 pun senang....berbaloi baloi

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by kubuntu on Tue Oct 13, 2009 5:16 pm

Dark...

Yang ko punya camner..??

_________________
"Truly Great Friend are Hard to Find;Difficult to Leave;Impossible to Forget"
"You'll Never Walk Alone"



kubuntu

Quote : You'll Never Walk Alone
Number of posts : 4420
Age : 37
Location : Kinrara Puchong
Machine : Emm Bee Que Empat Puluh
Registration date : 08/09/2008

View user profile http://myscooterclub.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Guest on Tue Oct 13, 2009 5:29 pm



WayWay Q3501 is an ultra-slim 3.5" touch-screen Portable Navigation Device (PND) with fashionable design.
The WayWay Q3501 comes with 3 vibrant color casings (Pearl White, Burgundy Red, Original Grey) and allows you to choose the color of your PND to suit your travel mood & environment.


Preinstalled with the improved the M3GPS X3 GOLD Navigational Software boasts not only with it's original features such as Junction View, 3D Buildings, Lane Assist, Multi-Route and language support, but also improved maps details, route calculation, POI alerts and icons and much much more!


Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by kubuntu on Tue Oct 13, 2009 5:31 pm

Dark wrote:

WayWay Q3501 is an ultra-slim 3.5" touch-screen Portable Navigation Device (PND) with fashionable design.
The WayWay Q3501 comes with 3 vibrant color casings (Pearl White, Burgundy Red, Original Grey) and allows you to choose the color of your PND to suit your travel mood & environment.


Preinstalled with the improved the M3GPS X3 GOLD Navigational Software boasts not only with it's original features such as Junction View, 3D Buildings, Lane Assist, Multi-Route and language support, but also improved maps details, route calculation, POI alerts and icons and much much more!


Berapa rega nie dark..??
Boleh detect speed trap tak..??

_________________
"Truly Great Friend are Hard to Find;Difficult to Leave;Impossible to Forget"
"You'll Never Walk Alone"



kubuntu

Quote : You'll Never Walk Alone
Number of posts : 4420
Age : 37
Location : Kinrara Puchong
Machine : Emm Bee Que Empat Puluh
Registration date : 08/09/2008

View user profile http://myscooterclub.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Guest on Tue Oct 13, 2009 5:38 pm

blm try....kat kereta lagi....tapi mmg ada setting utk speed trap...rege $579.00

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Guest on Tue Oct 13, 2009 5:52 pm



The M3GPS X3 software is customized and specifically designed to cater to the Malaysian market and loaded with Malfreemaps which covers the entire Malaysia,Singapore and Brunei.
With the collaboration and map data supplied from MalFreemaps.com, users are able to join the mapping communities to receive free mapupdates frequently.All Altina units comes with a vehicle suction cup mount,a car charger,user manual and a 2GB SD Card with Altina X3 including Malaysia and Singapore 3D Maps.




Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Guest on Tue Oct 13, 2009 6:01 pm

meh cuci2 mata dulu....bole pilih yg mana kenan

refer kat sini :
http://www.m3shoppe.com/

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Ryo.Yashimura on Tue Oct 13, 2009 6:08 pm

hatosmangos wrote:: kat mana nak beli ni yash? kat kedai ko ada tak yg knight rider tu... ?

knight rider ni aku terjumpa kat forum lowyat... hahaha... berkenan ker bro... tak yah guna google map lagi dah pas nih~~

_________________
Thinks... change is never easy. You fight to hold on. You fight to let go. But sometimes in the winds of change, we find our true direction...

Ryo.Yashimura

Quote : says believes in 3 rules to live by: 1. make the rules... 2. play by the rules... and 3. RULE THE GAME...
Number of posts : 8028
Age : 34
Location : USJ 9 Subang Jaya
Machine : Kawasaki Versys 650 sudahhh~~~

Registration date : 07/09/2008

View user profile http://msc-yashimura.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Ryo.Yashimura on Tue Oct 13, 2009 6:47 pm



kasi bakar ko lagi hata... XD


_________________
Thinks... change is never easy. You fight to hold on. You fight to let go. But sometimes in the winds of change, we find our true direction...

Ryo.Yashimura

Quote : says believes in 3 rules to live by: 1. make the rules... 2. play by the rules... and 3. RULE THE GAME...
Number of posts : 8028
Age : 34
Location : USJ 9 Subang Jaya
Machine : Kawasaki Versys 650 sudahhh~~~

Registration date : 07/09/2008

View user profile http://msc-yashimura.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Administrator on Tue Oct 13, 2009 6:52 pm

ho ho ho..bukan main lagi bro yashi kita ni... dah teringin nak taruk gps kat skuter ker???

lol! lol!

_________________
Selamat Datang Ke Kelab Skuter Malaysia..

Administrator

Number of posts : 852
Registration date : 07/09/2008

View user profile http://my-scooterclub2008.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Ryo.Yashimura on Tue Oct 13, 2009 6:53 pm

cukup budget nanti aku angkat la... murah jer tu yg dah berkenan di hati skarang ni... XD

_________________
Thinks... change is never easy. You fight to hold on. You fight to let go. But sometimes in the winds of change, we find our true direction...

Ryo.Yashimura

Quote : says believes in 3 rules to live by: 1. make the rules... 2. play by the rules... and 3. RULE THE GAME...
Number of posts : 8028
Age : 34
Location : USJ 9 Subang Jaya
Machine : Kawasaki Versys 650 sudahhh~~~

Registration date : 07/09/2008

View user profile http://msc-yashimura.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Administrator on Tue Oct 13, 2009 6:55 pm

bagus bagus.. senang nak guna bila nak travel or berkonvoi... kadang2 kemudahan google map ni bukan ada sentiasa.. hahaha.. ms on9 jer bleh cari jalan pun... tak gitu...

_________________
Selamat Datang Ke Kelab Skuter Malaysia..

Administrator

Number of posts : 852
Registration date : 07/09/2008

View user profile http://my-scooterclub2008.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Ryo.Yashimura on Tue Oct 13, 2009 6:57 pm

betul tu admin... at least ada gps ni senang sikit nak cari tempat or jln yang nak di tuju... basic function pun cukup dah.. murah jer pun.. tak yah la dgn radar2 speed trap ni... hahaha.. ada ngan takder pun tetap kene saman gak.. hahahaha... xD ^^

_________________
Thinks... change is never easy. You fight to hold on. You fight to let go. But sometimes in the winds of change, we find our true direction...

Ryo.Yashimura

Quote : says believes in 3 rules to live by: 1. make the rules... 2. play by the rules... and 3. RULE THE GAME...
Number of posts : 8028
Age : 34
Location : USJ 9 Subang Jaya
Machine : Kawasaki Versys 650 sudahhh~~~

Registration date : 07/09/2008

View user profile http://msc-yashimura.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Administrator on Tue Oct 13, 2009 6:59 pm


_________________
Selamat Datang Ke Kelab Skuter Malaysia..

Administrator

Number of posts : 852
Registration date : 07/09/2008

View user profile http://my-scooterclub2008.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Ryo.Yashimura on Tue Oct 13, 2009 7:04 pm

Tepuk dada tanya selera... xD

^^

_________________
Thinks... change is never easy. You fight to hold on. You fight to let go. But sometimes in the winds of change, we find our true direction...

Ryo.Yashimura

Quote : says believes in 3 rules to live by: 1. make the rules... 2. play by the rules... and 3. RULE THE GAME...
Number of posts : 8028
Age : 34
Location : USJ 9 Subang Jaya
Machine : Kawasaki Versys 650 sudahhh~~~

Registration date : 07/09/2008

View user profile http://msc-yashimura.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by hatosmangos on Wed Oct 14, 2009 8:41 am

waterproof tak menatang ni?

_________________

Lawati Pusat Sumber Informasi MSC >> SHORT-CUT--Perpustakaan MSC

Namun bagaimana hebat sekalipun perancangan manusia, Allah adalah sebaik-baik Perancang.

hatosmangos

Quote : usia semakin meningkat, umur semakin pendek.
Number of posts : 4184
Age : 45
Location : Kinrara, Puchong
Machine : Modenas Elegan Knight Rider 2008
[Mean Machine]


Registration date : 07/09/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Guest on Wed Oct 14, 2009 9:11 am

hatosmangos wrote:waterproof tak menatang ni?

x proof water ni bro....kalo nak ....bole bungkus ngan plastik .....dan for info....price GPS akan ada promotion offer since sales nak hujung tahun nih....so cepat2 la sambar

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Jom bercerita pasal GPS.. bukan GPRS...

Post by Sponsored content Today at 6:16 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum