Digital Photography For Beginner

View previous topic View next topic Go down

Digital Photography For Beginner

Post by Ryo.Yashimura on Thu Jan 29, 2009 11:07 pm

Photography Tip - Digital Photography tip

Learn Photography the easy way with each free photography tip for digital and film cameras. More added weekly so bookmark your favourite photo pages now. Each digital photography tip is written by an experienced digital photographer to help you learn fast.

Digital Photography For Beginners

By Johnny Sinclair

Just starting out in digital photography? It is not that difficult to take beautiful shots with your camera if you do it the right way. Here are some beginner tips you can follow:

Be Close

Try to get close to your subject. Close up shots adds more expression and details to your photo.

Right background

Try to go for simple backgrounds. They are often the best. If you can't get a good background, try to adjust your DOF (Depth of Field). This will focus on your subject and blur far objects.

Orientation

Your photo is a rectangular image. Hence you can choose between two orientation - vertical or horizontal. Horizontal orientation is usually not suitable for tall objects. It is best if you take the photos in both ways and determine which one is better.

Positioning

Use the rule of thirds to make your photos more interesting. Position your subject at the intersections of the imaginary lines will break up the symmetry. Your photo will be more artistic.

Unique angle

Your shots don't always have to be at eye-level. Be more creative. You can try shooting your subjects from the ground or above you. Don't be afraid to experiment.

Framing

You can use your surroundings to frame your subjects. In fact, you can use almost anything. Trees, doorways, windows etc are good natural frames.

Differentiate dimension & distance

A photo of a distant subject can seem static and one-dimensional. Including subjects nearer to you in your photos gives a sense of distance.

If you are still a beginner, the above methods are great ways to improve your digital photography skills. Don't forget to practice and take more shots as often as you can. Photography is something you need to have hands-on!

Johnny Sinclair has done photography for over 10 Years and has taught many beginners on how to improve their photography skills. Discover how you can access professional picture-taking secrets and capture the best digital images of your life at
http://www.DigitalPhotographySpot.com

Article Source: http://EzineArticles.com/?expert=Johnny_Sinclair
http://EzineArticles.com/?Digital-Photography-For-Beginners&id=629524
www.photography-tip.com

_________________
Thinks... change is never easy. You fight to hold on. You fight to let go. But sometimes in the winds of change, we find our true direction...

Ryo.Yashimura

Quote : says believes in 3 rules to live by: 1. make the rules... 2. play by the rules... and 3. RULE THE GAME...
Number of posts : 8028
Age : 34
Location : USJ 9 Subang Jaya
Machine : Kawasaki Versys 650 sudahhh~~~

Registration date : 07/09/2008

View user profile http://msc-yashimura.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Digital Photography For Beginner

Post by Guest on Fri Jul 24, 2009 9:13 am

Basics of photography - for beginner
________________________________________
Dalam artikel ini, saya akan berkongsi tips dan idea untuk fotografer (aras permulaan / beginner).

Perkara yang ingin saya kongsi ialah perkara yang paling penting dalam menghasilkan imej yang "boleh pakai" terus dari kamera (useable image straight out of camera). Perkara yang saya maksudkan ialah EXPOSURE.

Terdapat 3 unsurutama yang mempengaruhi exposure sesuatu imej dan ketiga-tiganya saling bergantung antara satu sama lain. Unsur tersebut ialah ISO, Shutter Speed dan Aperture. Saya cenderung menggunakan istilah THE EXPOSURE THRIAD (tetiga pendedahan "betul ke?")

Kita mulakan dengan ISO.

ISO dari aspek fotografi analog ditafsirkan sebagai petunjuk kesensitifan filem terhadap cahaya. Ia diukur dalam nombor 100, 200, 400 dan seterusnya.

Dari aspek fotografi digital pula, ISO ditakrif sebagai kesensitifan sensor kamera terhadap cahaya. Ukurannya juga sama dengan ukuran kesensitifan filem. Semakin besar nombor, maka semakin sensitif sensor/filem terhadap cahaya. begitulah juga sebaliknya, semakin rendah nombornya maka semakin kurang sensitif sensor/filem terhadap cahaya.

ISO yang rendah biasanya digunakan semasa kita menggambar objek atau subjek yang mempunyai cahaya persekitaran yang terang (bright ambient light). ISO yang tinggi pula digunakan dalam persekitaran yang suram atau kelam pencahayaannya atau semasa kita hendak menggambar objek yang bergerak laju. Tapi, imej kita akan dimonopoli oleh noise (bintik-bintik yang tidak dikehendaki) yang akan menjejaskan kualiti imej.

Apa pula Shutter Speed?

Shutter Speed ialah tempoh bukaan shutter semasa kita menggambar.

Dari aspek fotografi analog, ia ditakrif sebagai tempoh filem didedahkan (exposed) kepada objek yang digambar. Begitu juga dari aspek fotografi digital. Cuma filem digantikn dengan sensor.

Shutter Speed diukur dalam unit saat. Atau dalam kebanyakan keadaan ia diukur dalam unit per seratus bahkan per seribu saat. Dalam kamera, sekiranya ditunjukkan nombor 20", ia bermaksud sensor akan didedahkan selama 20 saat. Sekiranya nombor 20 ditunjukkan, ia bermaksud sensor akan didedahkan selama 1/20 saat. Kebanyakan kamera mempunyai shutter speed bermula dari 30 saat hingga 1/8000 saat.

Pemilihan shutter speed bergantung kepada Peraturan Ibu Jari (Rule of Thumb) yang menyatakan shutter speed adalah bersamaan atau laju daripada 1/(panjang focal lens) saat. Contohnya jika anda menggunakan lens 200mm, maka anda perlu menggunakan shutter speed MINIMUM 1/200saat untuk mendapatkan imej yang tajam (sharp). Namun, peraturan ini semakin dilupakan atau tidak diaplikasi semenjak teknologi penstabilan imej samada Image Stabilizer (IS Canon) mahupun Vibration Reduction (VR Nikon).

Aperture: Apa ni?

Secara umumnya, aperture ialah saiz bukaan lensa. Ia diukur dalam unit fX.Y. Dimana X dan Y adalah nombor contohnya f1.2, f1.4, f2, f2.8 dan seterusnya.

Semasa kita mengklik shutter, lensa akan membuka bilah aperture (blades) untuk membenarkan cahaya masuk menuju ke sensor. Semakin rendah nilai nombornya, maka semakin besar bukaan bilah. Justeru, semakin banyak caaya yang masuk. Begitu juga sebaliknya. Semakin tinggi nilai nombornya, maka semakin kecil saiz bukaan bilah. Justeru semakin sedikit jumlah cahaya yang masuk.

Pemilihan nilai aperture berkait rapat dengan satu istilah yang sering dimanipulasi oleh fotografer-fotografer profesional untuk menghasilkan imej yang ada unsur WOW!!!. Istilah tersebut ialah Depth of Field (Kedalaman Medan). Secara umumnya, DOF ialah medan / bahagian / zon dalam imej yang dalam fokus (In focus). Istilah DOF akan diterangkan dalam artikel saya yng akan datang.

Kesimpulannya, ketiga-tiga unsur ISO, Shutter Speed dan Aprture berkait rapat antara satu sama lain dalam menghasilkan imej yang baik. Pengubahan salah satu unsur memerlukan anda mengubah sama ada 1 atau 2 unsur yang lain untuk mendapatkan exposure yang baik (tanpa menggunakan flash / lampu denyar).

Rasanya, cukup setakat ini dahulu untuk artikel pertama ini. Sekiranya para "OTAI" ingin menambah atau mengubah isi artikel ini, dengan segala hormat dan rendah diri saya mempersilakan.

Dalam artikel sebelum ini, saya menerangkan tentang EXPOSURE atau PENDEDAHAN (macam lain pula maksudnya dalam Bahasa Melayu, kan?). Imbas semula, EXPOSURE mengandungi 3 unsur utama iaitu ISO, Shutter Speed dan Aperture yang saya istilahkan sebagai The Exposure Thriad.
Seperti yang saya janjikan dalam artikel sebelum ini, saya akan menerangkan tentang konsep yang berkait rapat dengan Aperture iaitu Depth Of Field (DOF).

Apa pula maksud DOF?
DOF bolehlah ditakrifkan sebagai medan atau ruang yang berada di dalam zon fokus dalam imej. Jadi, apakah perkaitan DOF dengan Aperture? Sebenarnya, DOF berkait rapat bukan hanya dengan Aperture tetapi juga dengan Panjang Focal (Focal Length) sesebuah lensa yang digunakan dan Jarak antara sensor dengan objek.
Persoalannya? Apa kepentingan DOF dalam fotografi? DOF sangat berguna jika kita ingin memanipulasi PENEGASAN dalam imej yang ingin kita gambar (capture). Umumnya, fotografer lanskap akan menggunakan aperture yang kecil (nombor F yang besar) kerana imej yang ingin dihasilkan biasanya ingin menunjukkan perincian (detail) pada hampir keseluruhan imej (corner to corner detail). Manakala, fotografer potret (portraiture) akan biasanya menggunakan aperture yang besar (nombor F yang kecil) untuk "memisahkan" objek daripada latar belakang.
Penghasilan DOF yang kecil (shallow) akan menjadikan latar belakang "kabur" atau blur. situasi latar belakang yang kabur atau hilang disebut sebagai "bokeh". bokeh tidak mempunyai ukuran yaang objektif. ia lebih bersifat subjektif. saya secara peribadi juga tidak tahu bagaimana bokeh yang baik (nice or creamy bokeh) dan bokeh yang tidak baik. tetapi, melalui pembacaan blog-blog atau review di internet mahupun bahan bacaan lain, lensa yang terbaik dalam penghasilan bokeh yang paling baik adalah lensa Canon EF 85mm f1.2L. Lensa ini juga digelar King of Bokeh. Betul atau tidak? Klik shutter, tengok sendiri.
Rasanya, 2 artikel saya ini agak mampu membuatkan fotografer "beginner" memahami asas-asas teknikal fotografi. terutamanya bagaimana hendak menghasilkan imej yang boleh pakai (useable) tanpa mengambil kira nilai-nilai estetik yang memerlukan kemahiran komposisi. Apa pula maksud komposisi? Saya akan terangkan dalam artikel yang akan datang. InsyaAllah.
Sumbangan artikel ini bukanlah bermakna saya ialah seorang fotografer yang bertaraf profesional ataupun "otai / sifu". Saya juga seperti kawan-kawan yang lain yang cuma ingin menambah ilmu dan berkongsi ilmu dalam bidang yang indah ini. Saya ingin memetik kata-kata Albert Einstein, "I have no special talent. I just passionately curious".

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Digital Photography For Beginner

Post by Guest on Fri Sep 25, 2009 12:07 pm

tqsm to brp yash and bro myelegan...
tips yg bagus utk beginer spt saya ni...

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Digital Photography For Beginner

Post by Guest on Sun Sep 27, 2009 10:30 am


Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Digital Photography For Beginner

Post by Guest on Mon Jan 18, 2010 3:40 pm

thanks to yash & myelegen. sangat berguna utk beginer mcm den. bleh guna utk reminder dlm buku nota saya

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Digital Photography For Beginner

Post by tomkacak on Mon Jan 18, 2010 4:09 pm

Yeszaa...Info2 bermakna utk para2 photographerr semua...

tomkacak

Number of posts : 2017
Age : 43
Location : L.A. Best Johore # Putrajaya
Machine : GREY SYM VTS 200 : PUTRAJAYA 3564
Registration date : 07/10/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital Photography For Beginner

Post by Ryo.Yashimura on Mon Jan 18, 2010 4:10 pm

hhahahaha..tu pun aku duk godek2 dlm internet jer... Photography for newbies~~

_________________
Thinks... change is never easy. You fight to hold on. You fight to let go. But sometimes in the winds of change, we find our true direction...

Ryo.Yashimura

Quote : says believes in 3 rules to live by: 1. make the rules... 2. play by the rules... and 3. RULE THE GAME...
Number of posts : 8028
Age : 34
Location : USJ 9 Subang Jaya
Machine : Kawasaki Versys 650 sudahhh~~~

Registration date : 07/09/2008

View user profile http://msc-yashimura.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Digital Photography For Beginner

Post by tomkacak on Mon Jan 18, 2010 4:33 pm

Yeszaa...Info2 bermakna utk para2 photographerr semua...

tomkacak

Number of posts : 2017
Age : 43
Location : L.A. Best Johore # Putrajaya
Machine : GREY SYM VTS 200 : PUTRAJAYA 3564
Registration date : 07/10/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital Photography For Beginner

Post by Guest on Tue May 25, 2010 11:04 pm

Thanks for the perfect info....

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Digital Photography For Beginner

Post by kubuntu on Wed May 26, 2010 10:22 am

myelegan wrote:Basics of photography - for beginner
________________________________________
Dalam artikel ini, saya akan berkongsi tips dan idea untuk fotografer (aras permulaan / beginner).

Perkara yang ingin saya kongsi ialah perkara yang paling penting dalam menghasilkan imej yang "boleh pakai" terus dari kamera (useable image straight out of camera). Perkara yang saya maksudkan ialah EXPOSURE.

Terdapat 3 unsurutama yang mempengaruhi exposure sesuatu imej dan ketiga-tiganya saling bergantung antara satu sama lain. Unsur tersebut ialah ISO, Shutter Speed dan Aperture. Saya cenderung menggunakan istilah THE EXPOSURE THRIAD (tetiga pendedahan "betul ke?")

Kita mulakan dengan ISO.

ISO dari aspek fotografi analog ditafsirkan sebagai petunjuk kesensitifan filem terhadap cahaya. Ia diukur dalam nombor 100, 200, 400 dan seterusnya.

Dari aspek fotografi digital pula, ISO ditakrif sebagai kesensitifan sensor kamera terhadap cahaya. Ukurannya juga sama dengan ukuran kesensitifan filem. Semakin besar nombor, maka semakin sensitif sensor/filem terhadap cahaya. begitulah juga sebaliknya, semakin rendah nombornya maka semakin kurang sensitif sensor/filem terhadap cahaya.

ISO yang rendah biasanya digunakan semasa kita menggambar objek atau subjek yang mempunyai cahaya persekitaran yang terang (bright ambient light). ISO yang tinggi pula digunakan dalam persekitaran yang suram atau kelam pencahayaannya atau semasa kita hendak menggambar objek yang bergerak laju. Tapi, imej kita akan dimonopoli oleh noise (bintik-bintik yang tidak dikehendaki) yang akan menjejaskan kualiti imej.

Apa pula Shutter Speed?

Shutter Speed ialah tempoh bukaan shutter semasa kita menggambar.

Dari aspek fotografi analog, ia ditakrif sebagai tempoh filem didedahkan (exposed) kepada objek yang digambar. Begitu juga dari aspek fotografi digital. Cuma filem digantikn dengan sensor.

Shutter Speed diukur dalam unit saat. Atau dalam kebanyakan keadaan ia diukur dalam unit per seratus bahkan per seribu saat. Dalam kamera, sekiranya ditunjukkan nombor 20", ia bermaksud sensor akan didedahkan selama 20 saat. Sekiranya nombor 20 ditunjukkan, ia bermaksud sensor akan didedahkan selama 1/20 saat. Kebanyakan kamera mempunyai shutter speed bermula dari 30 saat hingga 1/8000 saat.

Pemilihan shutter speed bergantung kepada Peraturan Ibu Jari (Rule of Thumb) yang menyatakan shutter speed adalah bersamaan atau laju daripada 1/(panjang focal lens) saat. Contohnya jika anda menggunakan lens 200mm, maka anda perlu menggunakan shutter speed MINIMUM 1/200saat untuk mendapatkan imej yang tajam (sharp). Namun, peraturan ini semakin dilupakan atau tidak diaplikasi semenjak teknologi penstabilan imej samada Image Stabilizer (IS Canon) mahupun Vibration Reduction (VR Nikon).

Aperture: Apa ni?

Secara umumnya, aperture ialah saiz bukaan lensa. Ia diukur dalam unit fX.Y. Dimana X dan Y adalah nombor contohnya f1.2, f1.4, f2, f2.8 dan seterusnya.

Semasa kita mengklik shutter, lensa akan membuka bilah aperture (blades) untuk membenarkan cahaya masuk menuju ke sensor. Semakin rendah nilai nombornya, maka semakin besar bukaan bilah. Justeru, semakin banyak caaya yang masuk. Begitu juga sebaliknya. Semakin tinggi nilai nombornya, maka semakin kecil saiz bukaan bilah. Justeru semakin sedikit jumlah cahaya yang masuk.

Pemilihan nilai aperture berkait rapat dengan satu istilah yang sering dimanipulasi oleh fotografer-fotografer profesional untuk menghasilkan imej yang ada unsur WOW!!!. Istilah tersebut ialah Depth of Field (Kedalaman Medan). Secara umumnya, DOF ialah medan / bahagian / zon dalam imej yang dalam fokus (In focus). Istilah DOF akan diterangkan dalam artikel saya yng akan datang.

Kesimpulannya, ketiga-tiga unsur ISO, Shutter Speed dan Aprture berkait rapat antara satu sama lain dalam menghasilkan imej yang baik. Pengubahan salah satu unsur memerlukan anda mengubah sama ada 1 atau 2 unsur yang lain untuk mendapatkan exposure yang baik (tanpa menggunakan flash / lampu denyar).

Rasanya, cukup setakat ini dahulu untuk artikel pertama ini. Sekiranya para "OTAI" ingin menambah atau mengubah isi artikel ini, dengan segala hormat dan rendah diri saya mempersilakan.

Dalam artikel sebelum ini, saya menerangkan tentang EXPOSURE atau PENDEDAHAN (macam lain pula maksudnya dalam Bahasa Melayu, kan?). Imbas semula, EXPOSURE mengandungi 3 unsur utama iaitu ISO, Shutter Speed dan Aperture yang saya istilahkan sebagai The Exposure Thriad.
Seperti yang saya janjikan dalam artikel sebelum ini, saya akan menerangkan tentang konsep yang berkait rapat dengan Aperture iaitu Depth Of Field (DOF).

Apa pula maksud DOF?
DOF bolehlah ditakrifkan sebagai medan atau ruang yang berada di dalam zon fokus dalam imej. Jadi, apakah perkaitan DOF dengan Aperture? Sebenarnya, DOF berkait rapat bukan hanya dengan Aperture tetapi juga dengan Panjang Focal (Focal Length) sesebuah lensa yang digunakan dan Jarak antara sensor dengan objek.
Persoalannya? Apa kepentingan DOF dalam fotografi? DOF sangat berguna jika kita ingin memanipulasi PENEGASAN dalam imej yang ingin kita gambar (capture). Umumnya, fotografer lanskap akan menggunakan aperture yang kecil (nombor F yang besar) kerana imej yang ingin dihasilkan biasanya ingin menunjukkan perincian (detail) pada hampir keseluruhan imej (corner to corner detail). Manakala, fotografer potret (portraiture) akan biasanya menggunakan aperture yang besar (nombor F yang kecil) untuk "memisahkan" objek daripada latar belakang.
Penghasilan DOF yang kecil (shallow) akan menjadikan latar belakang "kabur" atau blur. situasi latar belakang yang kabur atau hilang disebut sebagai "bokeh". bokeh tidak mempunyai ukuran yaang objektif. ia lebih bersifat subjektif. saya secara peribadi juga tidak tahu bagaimana bokeh yang baik (nice or creamy bokeh) dan bokeh yang tidak baik. tetapi, melalui pembacaan blog-blog atau review di internet mahupun bahan bacaan lain, lensa yang terbaik dalam penghasilan bokeh yang paling baik adalah lensa Canon EF 85mm f1.2L. Lensa ini juga digelar King of Bokeh. Betul atau tidak? Klik shutter, tengok sendiri.
Rasanya, 2 artikel saya ini agak mampu membuatkan fotografer "beginner" memahami asas-asas teknikal fotografi. terutamanya bagaimana hendak menghasilkan imej yang boleh pakai (useable) tanpa mengambil kira nilai-nilai estetik yang memerlukan kemahiran komposisi. Apa pula maksud komposisi? Saya akan terangkan dalam artikel yang akan datang. InsyaAllah.
Sumbangan artikel ini bukanlah bermakna saya ialah seorang fotografer yang bertaraf profesional ataupun "otai / sifu". Saya juga seperti kawan-kawan yang lain yang cuma ingin menambah ilmu dan berkongsi ilmu dalam bidang yang indah ini. Saya ingin memetik kata-kata Albert Einstein, "I have no special talent. I just passionately curious".

Apa URL utk artikel nie..?

_________________
"Truly Great Friend are Hard to Find;Difficult to Leave;Impossible to Forget"
"You'll Never Walk Alone"



kubuntu

Quote : You'll Never Walk Alone
Number of posts : 4420
Age : 37
Location : Kinrara Puchong
Machine : Emm Bee Que Empat Puluh
Registration date : 08/09/2008

View user profile http://myscooterclub.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Digital Photography For Beginner

Post by Sponsored content Today at 6:19 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum