radio amatur

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

radio amatur

Post by Guest on Mon Jul 20, 2009 2:22 pm

apa pandangan dan rakan2 tentang hal ni.

apa yg telah anda semua tahu tentang radio amatur ini.


9w2mul standing by

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by kubuntu on Mon Jul 20, 2009 2:23 pm

kena amik lesen nie....

_________________
"Truly Great Friend are Hard to Find;Difficult to Leave;Impossible to Forget"
"You'll Never Walk Alone"



kubuntu

Quote : You'll Never Walk Alone
Number of posts : 4420
Age : 37
Location : Kinrara Puchong
Machine : Emm Bee Que Empat Puluh
Registration date : 08/09/2008

View user profile http://myscooterclub.blogspot.com

Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Mon Jul 20, 2009 2:24 pm

mmg amik lesen.. tp kalau dikira2 lebih murah dr menggunaka maxis ptt.. cuma jangkauan terhad.. bergantung pada repeater...

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by kubuntu on Mon Jul 20, 2009 2:37 pm

Bagus benda nie...member aku pun pakai...pernah selamatkan budak hok sesat dlm hutan di taman negara....sebab dia terima receiver....

_________________
"Truly Great Friend are Hard to Find;Difficult to Leave;Impossible to Forget"
"You'll Never Walk Alone"



kubuntu

Quote : You'll Never Walk Alone
Number of posts : 4420
Age : 37
Location : Kinrara Puchong
Machine : Emm Bee Que Empat Puluh
Registration date : 08/09/2008

View user profile http://myscooterclub.blogspot.com

Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Wed Jul 22, 2009 10:28 am

semua yang mendatangkan manfaat tu dikira bagus...
tp maxis PTT je kami mampu.

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Wed Jul 22, 2009 12:36 pm

maxis PTT rm15 sebulan...

radio rege 300

sama mcm beli henpon satu.

then pastu pakai lah.... takde bayaran dah... (nk pakai underground pun ok)
cuma, lagi tinggi dan bagus antena, lagi jauh boleh pegi...

testimoni :umah di tun telanai marang mampu ber 'simplex' ke teluk ketapang ( +/- 15km straight) . antena homebrew rm75 je satu.

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Wed Jul 22, 2009 12:45 pm


Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Wed Jul 22, 2009 2:07 pm

kasi demo nanti bole gak letak kat moto nanti....hehehe

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Wed Jul 22, 2009 2:41 pm

cg memang otai tu...nanti boleh belajar dgn cg.

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by kubuntu on Wed Jul 22, 2009 2:49 pm

kalo beli tk yah lesen tak per ke..??

_________________
"Truly Great Friend are Hard to Find;Difficult to Leave;Impossible to Forget"
"You'll Never Walk Alone"



kubuntu

Quote : You'll Never Walk Alone
Number of posts : 4420
Age : 37
Location : Kinrara Puchong
Machine : Emm Bee Que Empat Puluh
Registration date : 08/09/2008

View user profile http://myscooterclub.blogspot.com

Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Wed Jul 22, 2009 4:25 pm

kasi up sikit gambo camner rupa dia bro CG

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Thu Jul 23, 2009 12:51 pm

underground takper...jgn salah masyuk channel sudah la kubuntu.
nanti kena saman ooooooooooo...

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Thu Jul 23, 2009 1:21 pm


yg ni jenama puxing 777, di KL leh dpt dlm rege RM 360, aku ada rakan yg tahu lubang, model yg lebih kurang rege rm300 jer... hehehe kalau beli banyak maybe dpt rege rm290... 70 hengget tu...

ok, kita citer sikit apa kelebihan dan kelemahan benda alah ini....

1. kalau kita pakai, hanya dikalangan kita ( including convoi ) takde masalah memandangkan kita menggunakan freq kita sendiri. dan kita tidak memancar/bercakap/berkomunikasi di jalur/repeater yang memerlukan kita mengetahui protokol2 yg sepatutnya dipatuhi.

2. org yg memiliki radio tp tidak berlesen tidak boleh ditahan oleh MCMC aka SKMM jika tidak memancar/bercakap di repeater semasa di tahan, kerana kita leh kata kita adalah SWL (short wave listener) sahaja. jika kita pasang antena tinggi2 pun takde masalah memandangkan kita memancar (TX) utk group kita sahaja(khusus utk konvoi). lagipun model ni lebih mudah berkomunikasi di atas motor berbanding PTT henpon.

3. namun begitu, jika kita berani... kita leh masuk channel yg digunakan oleh org2 yg berlesen asalkan kita tau mcm mana nak cover line ( dicadangkan supaya tidak masuk kecuali dah dpt lesen )

4. antena yg paling power utk mobile/buh di motor pun baru rm240 siap wayar dan braket. kalau mcm mammu dia dah ada braket, tinggal beli wayar dan radio je... braket ikut kreativiti kita.. ada yg dah siap, ada DIY. yg penting antena paling power setakat ni (VR7) mampu memancar dalam daerah 15km tanpa halangan bukit dan hutan batu menggunakan low power. dlm daerah 3watt. bayangkan kalau pakai 5watt... mampu pergi 30km senang2 kot...

alasan memperkenalkan radio amatur ni adalah kerana
1. tambah rakan baru selain rakan motor
2. mudah dijaga.. tak perlu pikir bulanan
3. kalau betul2 berminat utk amik lesen baru amik.. rm50 utk exam, rm180 utk lesen selama 5 tahun
4. menampakkan motor kita lebih gah berantena mcm goldwing( duit takde nak beli goldwing)
5. mudah berkomunikasi kerana ada handsfree dan VOX ( voice over activation rasanya...)

keburukan,

1. radius sekitar 10km - 30km bergantung pada keadaan hutan batu dan bukit..- mmg terhad kalau berada dlm bangunan atau dikelilingi bukit bukau ( pantulan freq tidak mampu menembusi halangan ini)
2. tak sejauh maxis PTT yg boleh bercakap tak kira masa dan tempat serta jarak ( kalaau nak sembang biasa antara TEC ngan MSC, baik pakai maxis PTT) tp kalau dlm konvoi mesti ada sorg yg ikut dgn kereta kan.. dia leh inform pada rakan2 yg menunggu seperti konvoi ke terengganu ari tu.. tom kacak yg infokan... antara ahli konvoi pakai radio.. lebih jelas dan berkesan
3. perlu duit dlm 500 jugak la utk set lengkap. namun begitu bergantung pada jenis antena yg digunakan.. yg rm80 pun ada... complete set dlm 150 jer.....

itu lah serba sedikit... nak terang byk2 pun tak reti gak.. kena tanya baru leh jawab...

tq

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Thu Jul 23, 2009 1:24 pm

antara contoh protokol bercakap...

ABC memanggil XYZ :
- 9W2 XYZ (2x), 9W2 ABC …. calling and standing-by.
- 9W2 XYZ (2x), 9W2 ABC …. panggilan over.

ABC memanggil mana-mana stesen :
- Memanggil mana-mana stesen yang mendengar, 9W2 ABC – standing-by.

XYZ menjawab panggilan ABC :
- 9W2 ABC, 9W2 XYZ standing-by.

XYZ menyerah giliran kepada ABC :
- 9W2 ABC, 9W2 XYZ …. over.
- 9W2 ABC, 9W2 XYZ …. standing-by.

ABC mengambil giliran daripada XYZ :
- 9W2 XYZ, 9W2 ABC kembali.
- 9W2 XYZ, 9W2 ABC returning.

XYZ ingin membuat ‘radio check / signal check’ :
- Dipersilakan mana-mana stesen yang mendengar, di sini 9W2 XYZ mohon radio check….standing-by.

ABC memberi ‘signal report’ (laporan pancaran) untuk XYZ :
- 9W2 XYZ, 9W2 ABC …. menerima audio anda ‘5 dan 9’ …. over.

ABC ingin turut serta dalam QSO :
- Contact … 9W2 ABC standing-by.
- 9W2 ABC … contact.
- 9W2 ABC … join.
( Sila mencelah selepas mendengar ‘over’ atau ‘standing-by’ )

XYZ memberi peluang ‘contact / breaker’ untuk turut serta :
- Dipersilakan rakan contact, 9W2 XYZ standing-by.
- Dipersilakan breaker, 9W2 XYZ standing-by.

ABC ingin keluar dari QSO dengan XYZ :
- 9W2 XYZ, 9W2 ABC mohon keluar jaluran – 73 - clear.
- 9W2 XYZ, 9W2 ABC, QRX – 73 – clear.
- 9W2 XYZ, 9W2 ABC, signing off dan mendengar putaran akhir dari anda – 73 – clear.

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Thu Jul 23, 2009 1:25 pm

hrmmm....kalo untuk kelab musti ada ni .....

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Thu Jul 23, 2009 1:29 pm

9W2 di sebut "nine wiskey two"

PHONETIC CODE
A- ALPHA
B- BRAVO
C- CHARLIE
D- DELTA
E- ECHO
F- FOXTROT
G- GOLF
H- HOTEL
I- INDIA
J- JULIET
K- KILO
L- LIMA
M- MIKE
N- NOVEMBER
O- OSCAR
P- PAPA
Q- QUEBEC
R-ROMEO
S- SIERRA
T- TANGGO
U- UNIFORM
V- VICTOR
W- WISKEY
X- XRAY
Y- YANKEE
Z- ZULU

9W2MUL STANDING BY...
(NINE WISKEY TWO MIKE UNIFORM LIMA STANDBY)

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Thu Jul 23, 2009 1:42 pm

dark, sebenarnya aku lebih prefer radio amatur dr ptt, tp memandangkan aku tidak mampu nak memancar sejauh 400KM++ utk bercakap so aku memilih ptt... namun begitu, utk konvoi, aku lebih gemar pakai radio memandangkan kita boleh saling berkomunikasi di atas motor... mengurangkan mengantuk mata...
hehehe

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Thu Jul 23, 2009 3:08 pm

hah citer bab ngantuk masa ride aku sokong guna benda ni ....pakai ptt masa ride pun x clear sgt pahtu bising lak tu ....kalo seremban pakai nak kena cari geng lak .....ermmmm kalo yg KL tu rasa aku no hal kot. .....so brp estimate overall kos nye CG ???

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by kubuntu on Thu Jul 23, 2009 4:39 pm

cgmulia wrote:antara contoh protokol bercakap...

ABC memanggil XYZ :
- 9W2 XYZ (2x), 9W2 ABC …. calling and standing-by.
- 9W2 XYZ (2x), 9W2 ABC …. panggilan over.

ABC memanggil mana-mana stesen :
- Memanggil mana-mana stesen yang mendengar, 9W2 ABC – standing-by.

XYZ menjawab panggilan ABC :
- 9W2 ABC, 9W2 XYZ standing-by.

XYZ menyerah giliran kepada ABC :
- 9W2 ABC, 9W2 XYZ …. over.
- 9W2 ABC, 9W2 XYZ …. standing-by.

ABC mengambil giliran daripada XYZ :
- 9W2 XYZ, 9W2 ABC kembali.
- 9W2 XYZ, 9W2 ABC returning.

XYZ ingin membuat ‘radio check / signal check’ :
- Dipersilakan mana-mana stesen yang mendengar, di sini 9W2 XYZ mohon radio check….standing-by.

ABC memberi ‘signal report’ (laporan pancaran) untuk XYZ :
- 9W2 XYZ, 9W2 ABC …. menerima audio anda ‘5 dan 9’ …. over.

ABC ingin turut serta dalam QSO :
- Contact … 9W2 ABC standing-by.
- 9W2 ABC … contact.
- 9W2 ABC … join.
( Sila mencelah selepas mendengar ‘over’ atau ‘standing-by’ )

XYZ memberi peluang ‘contact / breaker’ untuk turut serta :
- Dipersilakan rakan contact, 9W2 XYZ standing-by.
- Dipersilakan breaker, 9W2 XYZ standing-by.

ABC ingin keluar dari QSO dengan XYZ :
- 9W2 XYZ, 9W2 ABC mohon keluar jaluran – 73 - clear.
- 9W2 XYZ, 9W2 ABC, QRX – 73 – clear.
- 9W2 XYZ, 9W2 ABC, signing off dan mendengar putaran akhir dari anda – 73 – clear.

Hahahahha....kena hafal nie....

kalo sesama kita bercakap masa konvoi kena cakap camnie jugak ke...??

_________________
"Truly Great Friend are Hard to Find;Difficult to Leave;Impossible to Forget"
"You'll Never Walk Alone"



kubuntu

Quote : You'll Never Walk Alone
Number of posts : 4420
Age : 37
Location : Kinrara Puchong
Machine : Emm Bee Que Empat Puluh
Registration date : 08/09/2008

View user profile http://myscooterclub.blogspot.com

Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Thu Jul 23, 2009 7:12 pm

dark...

handy - motorola mt777 = rm 300
antena biasa= rm90
braket( leh buh kat monorack gts) + wayar 120
handsfree = rm 45

gitu ler sedikit sebanyak yg leh bgtau.. kalau nak power lagi kena pakai antena vr7, antena je dah 120-140 ( tgk supplier)


kubuntu
kalau masa konvoi, just panggil callsign jelah dan cakap terus..

contoh:

ELE(shuk): mike uniform lima , echo lima echo calling..( MUL, ELE calling)

MUL(cg): ELE, MUL standby

ELE: aku nak berak jap lah.. kita stop jap boleh? over

MUL: roger... kita akan berhenti di mana2 stesen minyak yg terdekat..

ELE : QSL ( paham ) over.

MUL : clear

BUD(bravo uniform delta aka bud92): MUL , BUD calling

MUL : BUD, MUL standby

BUD : napok lawor dok mutor bud ari ni... bud baru basuh towwww... over

MUL : heheh,... lawo bud weh...smart dooh ari ni.. over

ELE : BUD, ELE.... mmg doh bud weh... amber napok comey benor toww.. over

BUD : bereh shuk, kita dah hampir sampai ke stesen minyak... rakan2 lain pun nak join sekali ni.. sebesen doh tahan ni...

ELE : qsl... clear

MUL: ELE, MUL... aku tunggu seberang jalan ni je... ada awek cun ni... aku nok ngejah jap... kalu mu lepas berok nnt, kabo lah.. kita berkumpul di seberang jalan ni... over

ELE: QSL 73 clear..

MUL : clear

* huruf besar disebut guna phonetic. huruf kecil di baca seperti biasa.. bayangkan.. handsfree dlm telinga... mic di letak di di dlm chin guard modular sol. kacip pada handy utk bercakap... mudah kan... LOUD AND CLEAR lagi... hehehe

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by hatosmangos on Thu Jul 23, 2009 8:54 pm

...waahhh... mcm beh nim sifoo cg..
: dok per.. belajar slow-slow...

_________________

Lawati Pusat Sumber Informasi MSC >> SHORT-CUT--Perpustakaan MSC

Namun bagaimana hebat sekalipun perancangan manusia, Allah adalah sebaik-baik Perancang.

hatosmangos

Quote : usia semakin meningkat, umur semakin pendek.
Number of posts : 4184
Age : 45
Location : Kinrara, Puchong
Machine : Modenas Elegan Knight Rider 2008
[Mean Machine]


Registration date : 07/09/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by hatosmangos on Thu Jul 23, 2009 8:56 pm

: aku nak belajar hafal PHONETIC CODE dulu ler... study
: boleh practice pakai PTT dulu aok... ... beh..beh..beh..

_________________

Lawati Pusat Sumber Informasi MSC >> SHORT-CUT--Perpustakaan MSC

Namun bagaimana hebat sekalipun perancangan manusia, Allah adalah sebaik-baik Perancang.

hatosmangos

Quote : usia semakin meningkat, umur semakin pendek.
Number of posts : 4184
Age : 45
Location : Kinrara, Puchong
Machine : Modenas Elegan Knight Rider 2008
[Mean Machine]


Registration date : 07/09/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Fri Jul 24, 2009 2:05 am

aku setuju..

contoh.. KSM 1, KSM 1, KSM 16 panggilan
tukar jadi

kilo sierra mike 1, kilo sieera mike 1, kilo sierra mike 16 calling..

hehehe



ada lagi sebenarnya...
cth

QSL= faham
QTH = lokasi semasa
QRZ = ada sesiapa yg panggil saya??
QRO = tingkatkan kuasa pancaran
QRT = keluar jalur..(stop transmiting)
QRU= keluar jalur dan tutup radio


jadi mudah.. cerita

cth :

ada kat mana skrg??? = QTH anda
paham = QSL

kan mudah.. hehehe

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Guest on Fri Jul 24, 2009 8:09 am

fuh penin aku

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by hatosmangos on Fri Jul 24, 2009 9:07 am

canteekkk...
: kalu nombor lak mcmana phonetic code nyer? study

_________________

Lawati Pusat Sumber Informasi MSC >> SHORT-CUT--Perpustakaan MSC

Namun bagaimana hebat sekalipun perancangan manusia, Allah adalah sebaik-baik Perancang.

hatosmangos

Quote : usia semakin meningkat, umur semakin pendek.
Number of posts : 4184
Age : 45
Location : Kinrara, Puchong
Machine : Modenas Elegan Knight Rider 2008
[Mean Machine]


Registration date : 07/09/2008

View user profile

Back to top Go down

Re: radio amatur

Post by Sponsored content Today at 5:16 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum